O fundacji

Idea promocji legalnych 藕r贸de艂 i legalnego korzystania z d贸br kultury zrodzi艂a si臋 w grudniu 2010 r. Opisana jako Projekt Legalna Kultura i w tej formie zosta艂a przedstawiona m.in. w Polskim Instytucie Sztuki Filmowej oraz w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Autork膮 jest Kinga Jakubowska, kulturoznawca, przez wiele lat zwi膮zana z bran偶膮 filmow膮.

Projekt ten, stworzony z my艣l膮 o d艂ugofalowym budowaniu 艣wiadomo艣ci odbiorc贸w kultury i ochronie dziedzictwa kulturalnego w nowej, cyfrowej rzeczywisto艣ci, spotka艂 si臋 z zainteresowaniem instytucji zajmuj膮cych si臋 rozwojem i upowszechnianiem kultury w Polsce.

Wsparcie w jego realizacji zaoferowa艂y Polski Instytut Sztuki Filmowej oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Dzi臋ki temu, zapad艂a decyzja o uruchomieniu projektu i zaproszeniu do wsp贸艂pracy media oraz partner贸w instytucjonalnych.

W celu zapewnienia sprawnej i skutecznej realizacji projektu, a tak偶e ze wzgl臋du na wym贸g przejrzysto艣ci we wsp贸艂pracy z instytucjami publicznymi, w listopadzie 2011 r. zosta艂a powo艂ana Fundacja Legalna Kultura.

Statutowym celem Fundacji Legalna Kultura jest prowadzenie dzia艂a艅 na rzecz promocji legalnych 藕r贸de艂 kultury i budowania 艣wiadomo艣ci odbiorc贸w na temat ich roli w powstawaniu d贸br kultury.