O fundacji

Fundacja Legalna Kultura jest organizacją pożytku publicznego, która prowadzi opartą na pozytywnym przekazie edukacyjną kampanię społeczną. Celem Legalnej Kultury jest edukacja w zakresie praw autorskich i zagrożeń związanych z piractwem, uświadamianie znaczenia etyki w korzystaniu z dóbr kultury oraz promocja legalnych źródeł kultury. Przekonujemy, że kultura to wspólnota twórców i odbiorców. Życie w cywilizacji różnorodności oznacza ogromną wolność, ale także odpowiedzialność w obliczu pokus i zagrożeń. Naszą intencją jest, by w tej różnorodności kierować się podstawowymi wartościami, jak bycie fair wobec innych i możliwość wyboru. Podkreślamy, że w internecie powinny obowiązywać te same zasady etyczne, co w świecie rzeczywistym.

Idea promocji legalnych źródeł i uczciwego korzystania z dóbr kultury zrodziła się w grudniu 2010 r. z inicjatywy Kingi Jakubowskiej – kulturoznawczyni związanej przez wiele lat z branżą filmową. Idea znalazła swój pełny wyraz w projekcie Legalna Kultura, który uzyskał aprobatę i wsparcie między innymi Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, dzięki którym zapadła decyzja o uruchomieniu projektu i zaproszeniu do współpracy mediów oraz innych partnerów instytucjonalnych. Dziś wśród instytucji wspierających Fundację są: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Narodowe Centrum Kultury, Instytut Książki i unijna agencja EUIPO. Ambasadorami Legalnej Kultury są: Danuta Stenka, Dorota Miśkiewicz, Anna Dereszowska, Piotr Metz, dr hab. Jacek Wasilewski, Dariusz Duma i dr hab. Piotr Welk. W projektach Legalnej Kultury wzięło udział ponad 200 artystów potwierdzając wiarę w sens walki z piractwem internetowym.

Kluczową działalnością Legalnej Kultury jest edukacja w zakresie praw własności intelektualnej. Prowadzimy warsztaty dla uczniów, nauczycieli, bibliotekarzy, animatorów kultury i środowisk twórczych. We współpracy ze środowiskiem prawników prowadzimy również dział porad prawnych dotyczących prawa autorskiego. Fundacja prowadzi jedyną w Polsce Bazę Legalnych Źródeł, które udostępniają treści zgodnie z prawem i wolą twórców. Dzięki Bazie łatwo zweryfikować, czy strony internetowe, na których szukamy filmów, muzyki, gier czy książek są bezpieczne i prowadzone zgodnie z prawem. Sercem kampanii jest portal www.legalnakultura.pl, opisujący wszystkie działania Fundacji. Znajdziemy tu również rozmowy z twórcami, zapowiedzi najciekawszych wydarzeń kulturalnych, materiały edukacyjne, porady prawne i Bazę Legalnych Źródeł.

Partnerzy – Finansowanie projektów Fundacji Legalna Kultura:

belka2

belka