O fundacji

Fundacja Legalna Kultura jest organizacj膮 non-profit, kt贸ra prowadzi opart膮 na pozytywnym przekazie edukacyjn膮 kampani臋 spo艂eczn膮. Celem Legalnej Kultury jest edukacja w zakresie praw autorskich i zagro偶e艅 zwi膮zanych z piractwem, u艣wiadamianie znaczenia etyki w korzystaniu z d贸br kultury oraz promocja legalnych 藕r贸de艂 kultury. Przekonujemy, 偶e kultura to wsp贸lnota tw贸rc贸w i odbiorc贸w. 呕ycie w cywilizacji r贸偶norodno艣ci oznacza ogromn膮 wolno艣膰, ale tak偶e odpowiedzialno艣膰 w obliczu pokus i zagro偶e艅. Nasz膮 intencj膮 jest, by w tej r贸偶norodno艣ci kierowa膰 si臋 podstawowymi warto艣ciami, jak bycie fair wobec innych i mo偶liwo艣膰 wyboru. Podkre艣lamy, 偶e w internecie powinny obowi膮zywa膰 te same zasady etyczne, co w 艣wiecie rzeczywistym.

Idea promocji legalnych 藕r贸de艂 i uczciwego korzystania z d贸br kultury zrodzi艂a si臋 w grudniu 2010 r. z inicjatywy Kingi Jakubowskiej 鈥 kulturoznawczyni zwi膮zanej przez wiele lat z bran偶膮 filmow膮. Idea znalaz艂a sw贸j pe艂ny wyraz w projekcie Legalna Kultura, kt贸ry uzyska艂 aprobat臋 i wsparcie mi臋dzy innymi Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, dzi臋ki kt贸rym zapad艂a decyzja o uruchomieniu projektu i zaproszeniu do wsp贸艂pracy medi贸w oraz innych partner贸w instytucjonalnych. Dzi艣 w艣r贸d instytucji wspieraj膮cych Fundacj臋 s膮: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Narodowe Centrum Kultury, Instytut Ksi膮偶ki i unijna agencja EUIPO. Ambasadorami Legalnej Kultury s膮: Danuta Stenka, Dorota Mi艣kiewicz, Anna Dereszowska, Piotr Metz, dr hab. Jacek Wasilewski, Dariusz Duma i dr hab. Piotr Welk. W projektach Legalnej Kultury wzi臋艂o udzia艂 ponad 200 artyst贸w potwierdzaj膮c wiar臋 w sens walki z piractwem internetowym.

Kluczow膮 dzia艂alno艣ci膮 Legalnej Kultury jest edukacja w zakresie prawa autorskiego i w艂asno艣ci intelektualnej. Prowadzimy warsztaty dla uczni贸w, nauczycieli, bibliotekarzy, animator贸w kultury i 艣rodowisk tw贸rczych. We wsp贸艂pracy ze 艣rodowiskiem prawnik贸w prowadzimy r贸wnie偶 dzia艂 porad prawnych dotycz膮cych prawa autorskiego. Fundacja prowadzi jedyn膮 w Polsce Baz臋 Legalnych 殴r贸de艂, kt贸re udost臋pniaj膮 tre艣ci zgodnie z prawem i wol膮 tw贸rc贸w. Dzi臋ki Bazie 艂atwo zweryfikowa膰, czy strony internetowe, na kt贸rych szukamy film贸w, muzyki, gier czy ksi膮偶ek s膮 bezpieczne i prowadzone zgodnie z prawem. Sercem kampanii jest portal www.legalnakultura.pl, opisuj膮cy wszystkie dzia艂ania Fundacji. Znajdziemy tu r贸wnie偶 rozmowy z tw贸rcami, zapowiedzi najciekawszych wydarze艅 kulturalnych, materia艂y edukacyjne, porady prawne i Baz臋 Legalnych 殴r贸de艂.