You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

O projektach

Spos贸b, w jaki ka偶dy z nas korzysta z kultury, ma na ni膮 ogromny wp艂yw. U偶ytkownicy, poprzez korzystanie z legalnych 藕r贸de艂 kultury, mog膮 j膮 wspiera膰 i wsp贸艂tworzy膰, przyczyniaj膮c si臋 tym samym do jej rozwoju.

Projekt Legalna Kultura integruje 艣rodowiska tw贸rc贸w i odbiorc贸w kultury - wszystkich, kt贸rzy s膮 zainteresowani dyskusj膮 o dost臋pie do d贸br kultury w sieci. W ramach projektu Legalna Kultura przygotowana zosta艂a akcja spo艂eczna, kt贸rej zadaniem jest promocja legalnych 藕r贸de艂 kultury.

Legalna Kultura promuje istniej膮ce 藕r贸d艂a i powstawanie nowych oraz kreuje mod臋 na korzystanie z nich. Wspiera 艣wiadomych odbiorc贸w kultury - widz贸w, s艂uchaczy, go艣ci muze贸w i galerii. Zwraca si臋 tak偶e do tych, kt贸rzy jeszcze nie przyk艂adaj膮 wagi do legalno艣ci 藕r贸de艂, z kt贸rych korzystaj膮.

Stoj膮c na gruncie aktualnie obowi膮zuj膮cego prawa, kt贸re zapewnia tw贸rcom wynagrodzenie za prac臋, Legalna Kultura podejmuje debat臋 na temat dostosowania modelu biznesowego w rozpowszechnianiu kultury do nowych, ci膮gle rozwijaj膮cych si臋 technologii oraz do 艣wiadomo艣ci spo艂ecznej.

Legalna Kultura zwraca uwag臋 na to, 偶e czerpanie zysk贸w z nielegalnego rozpowszechniania d贸br kultury w Internecie szkodzi tw贸rcom i instytucjom kultury, a w ostatecznym rozrachunku ogranicza mo偶liwo艣ci tworzenia.

D艂ugofalowym celem dzia艂ania Legalnej Kultury jest budowanie 艣wiadomo艣ci odbiorc贸w kultury w nowej, cyfrowej rzeczywisto艣ci. Tworzenie poczucia wsp贸lnoty i wsp贸lnej odpowiedzialno艣ci za kultur臋 jest spraw膮 nas wszystkich. Porozumienie w sprawie sposob贸w korzystania z kultury musi oznacza膰 legalno艣膰.