You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Spo艂eczna Kampania Edukacyjna Legalna Kultura

Od 2012 roku Fundacja prowadzi Spo艂eczn膮 Kampani臋 Edukacyjn膮 Legalna Kultura, kt贸ra zach臋ca do korzystania z legalnych 藕r贸de艂 kultury i poszanowania praw tw贸rc贸w 鈥 zar贸wno w 艣wiecie cyfrowym, jak i w rzeczywisto艣ci.

Kampani臋 wspieraj膮 wybitni arty艣ci i ludzie 艣wiata kultury, m.in.: Danuta Stenka, Anna Dereszowska, Piotr Adamczyk, Magdalena Boczarska, Dorota Mi艣kiewcz, filozof Dariusz Duma i profesor Akademii Sztuk Pi臋knych Piotr Welk. W projektach Legalnej Kultury wzi臋艂o udzia艂 ju偶 ponad 500 artyst贸w, potwierdzaj膮c wiar臋 w sens pozytywnej kampanii, kt贸ra niweluje piractwo internetowe.

Kluczow膮 dzia艂alno艣ci膮 Legalnej Kultury jest edukacja w zakresie prawa autorskiego i w艂asno艣ci intelektualnej. Organizujemy warsztaty dla uczni贸w, nauczycieli, bibliotekarzy, animator贸w kultury i 艣rodowisk tw贸rczych. We wsp贸艂pracy ze 艣rodowiskiem prawnik贸w prowadzimy r贸wnie偶 dzia艂 porad prawnych dotycz膮cych prawa autorskiego. Dzia艂ania Legalnej Kultury realizowane w ramach kampanii kszta艂tuj膮 postawy 艣wiadomego uczestnictwa w kulturze.

Fundacja prowadzi tak偶e jedyn膮 w Polsce Baz臋 Legalnych 殴r贸de艂 (www.legalne藕r贸d艂a.pl), kt贸ra udost臋pnia tre艣ci zgodnie z prawem i wol膮 tw贸rc贸w. Dzi臋ki Bazie 艂atwo zweryfikowa膰, czy strony internetowe, na kt贸rych szukamy film贸w, muzyki czy ksi膮偶ek s膮 bezpieczne i prowadzone zgodnie z prawem.

Kampania jest promowana zar贸wno w internecie, jak i w trakcie wielu wydarze艅 organizowanych przez 艣rodowiska tw贸rcze (koncerty, festiwale, targi ksi膮偶ki, przegl膮dy artystyczne).

Jednym z najlepiej rozpoznawalnych element贸w kampanii Legalnej Kultury s膮 spoty 鈥濿 czerni kina鈥 鈥 wypowiedzi znanych artyst贸w na temat korzystania z legalnych 藕r贸de艂 kultury emitowane przed seansami w kinach na terenie ca艂ej Polski.