Otwarte Drzwi do Kultury

Zasadniczym powodem, dla kt贸rego powsta艂 Projekt Otwarte Drzwi do Kultury, jest problem utrudnionego dost臋pu do kultury i mo偶liwo艣ci aktywnego uczestnictwa w niej mieszka艅c贸w niewielkich polskich miejscowo艣ci.

Otwarte Drzwi Do Kultury to pokazy filmowe po艂膮czone z warsztatami, dla uczni贸w nauczycieli i lokalnej spo艂eczno艣ci. Przede wszystkim zale偶y nam na edukacyjnym wymiarze projektu 鈥 dotyczy to poszerzania 艣wiadomo艣ci i wiedzy na temat legalnych zasob贸w w Internecie, bezpiecze艅stwa w sieci, zagro偶e艅 czyhaj膮cych na internaut贸w i ochrony w艂asno艣ci intelektualnej, a tak偶e edukacji filmowej. Projekt ma charakter wielopokoleniowy, kt贸ry 艂膮czy zamiast dzieli膰 poprzez brak mo偶liwo艣ci uczestniczenia.

Dlatego has艂o przewodnie projektu brzmi: B膮d藕my wszyscy w kulturze.

Projekt Otwarte Drzwi Do Kultury upowszechnia kultur臋 鈥 w szczeg贸lno艣ci sztuk臋 filmow膮. Realizowany jest w formie kina objazdowego, a seansom filmowym towarzysz膮 warsztaty na temat dost臋pu do kultury 鈥 w tym przede wszystkim korzystania z legalnych 藕r贸de艂 kultury w Internecie oraz edukacji medialnej i filmowej. Chcemy u艣wiadomi膰 odbiorcom, kt贸re 藕r贸d艂a kultury i zasoby w Internecie s膮 legalne, jak mo偶na z nich bezpiecznie korzysta膰, czym jest prawo autorskie i w艂asno艣膰 intelektualna 鈥 jednym s艂owem, w jaki spos贸b korzysta膰 z kultury w sieci, wspieraj膮c jednocze艣nie ulubionych artyst贸w uczciw膮 postaw膮 wobec ich sztuki. Program鈥

Pragniemy umo偶liwi膰 mieszka艅com mniejszych miejscowo艣ci dost臋p do pe艂nego spektrum tw贸rczo艣ci artystycznej. Dotyczy to zar贸wno bezpo艣redniego kontaktu (seanse filmowe), jak i Internetu. Chcemy pokaza膰 bogactwo kultury, w kt贸rej 偶yjemy, a zw艂aszcza sztuki filmowej 鈥 jako formy, kt贸ra przekracza bariery geograficzne. Edukacyjny wymiar projektu, realizowany poprzez warsztaty, pozwoli pozna膰 legalne 藕r贸d艂a kultury w Internecie oraz nauczy膰 si臋, jak z nich korzysta膰.

W ramach Otwartych Drzwi Do Kultury, opr贸cz pokaz贸w filmowych, warsztat贸w i dyskusji, organizujemy tak偶e konkursy. Na stronie projektu dost臋pna jest komplementarna do prezentowanych film贸w baza scenariuszy lekcji i materia艂贸w edukacyjnych. Strefa edukacji鈥

Legalna Kultura prowadzi bogat膮 i stale rozwijaj膮c膮 si臋 stref臋 edukacji dost臋pn膮 na stronie Fundacji.

Tegoroczna edycja projektu, kt贸ra zako艅czy si臋 30 grudnia, prowadzona jest w 30 niewielkich miejscowo艣ciach na terenie Polski.
Projektowi Otwarte Drzwi Do Kultury towarzysz膮 badania socjologiczne 鈥 Projekt W艂膮czeni w Obieg 鈥 realizowane i finansowane w ramach programu operacyjnego Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej 鈥 Edukacja i Upowszechnianie Kultury Filmowej. Priorytet Badania i Rozw贸j,

Dzi臋ki tym wszystkim dzia艂aniom mo偶emy realizowa膰 zasadnicze zamierzenie projektu 鈥 znoszenie barier w dost臋pie do kultury w przestrzeni rzeczywistej i w sieci.

Cele projektu

1. Promocja 艣wiadomego uczestnictwa w kulturze w艣r贸d mieszka艅c贸w miejscowo艣ci z utrudnionym dost臋pem do kultury.
2. Zwi臋kszenie kompetencji kulturalnych i spo艂ecznych uczni贸w, nauczycieli i pozosta艂ych mieszka艅c贸w miejscowo艣ci z utrudnionym dost臋pem do kultury poprzez umo偶liwienie im bezpo艣redniego uczestnictwa.
3. Poszerzenie 艣wiadomo艣ci odbiorc贸w w zakresie dost臋pu do zasob贸w legalnych 藕r贸de艂 kultury w sieci i umiej臋tno艣ci korzystania z nich.
4. Budowanie lokalnej wsp贸lnoty odbiorc贸w kultury i zainicjowanie aktywno艣ci kulturalnej poprzez dzia艂ania edukacyjno-animacyjne.
5. Rozwijanie umiej臋tno艣ci uczni贸w z zakresu edukacji filmowej oraz pobudzenie do rozwijania w艂asnych zainteresowa艅 tw贸rczych.
6. Integracja r贸偶nych grup spo艂ecznych i wiekowych wok贸艂 kultury 鈥 ponadpokoleniowy charakter Otartych Drzwi Do Kultury.
7. U艣wiadamianie zagro偶e艅 dla kultury i jej odbiorc贸w, wynikaj膮cych z korzystania z nielegalnych 藕r贸de艂.
8. Zaznajomienie odbiorc贸w z praktycznym wymiarem prawa autorskiego i ochrony w艂asno艣ci intelektualnej 鈥 w szkole, pracy nauczyciela i 偶yciu codziennym.
9. Nawi膮zanie wsp贸艂pracy ze szko艂ami, domami kultury, bibliotekami i organizacjami pozarz膮dowymi w celu prezentacji mo偶liwo艣ci edukacji filmowej.
10. U艣wiadomienie mieszka艅com mniejszych miejscowo艣ci, 偶e brak dost臋pu do kultury nie musi oznacza膰 wykluczenia z 偶ycia kulturalnego. Pobudzenie i zach臋cenie do aktywnego uczestnictwa w kulturze.
11. U艣wiadomienie uczestnikom pokaz贸w i warsztat贸w realnego wp艂ywu aktywnego uczestnictwa w kulturze na rozw贸j ich zdolno艣ci, umiej臋tno艣ci, a tak偶e poszerzanie wiedzy i promocja polskiej sztuki filmowej.

Projekt Otwarte Drzwi Do Kultury jest potrzebny, poniewa偶 proponuje rozwi膮zania realnych problem贸w, odpowiadaj膮c na rzeczywiste potrzeby tych, kt贸rzy maj膮 utrudniony dost臋p do kultury.

Projekt wsp贸艂finansowany przez:

OHIM_logo.svg      min_logo    pisf_logo